top of page

Åtte årstider


Čakčamannu, Oktober

Nå er sommermåneden avsluttet og oktobermåneden godt igang. Høsten har hatt sin innpass med sine høstfarger og sine naturlige overganger, fra sommer til høst. Vi er så beriket at vi har disse fire årstidene, og visste du at samisk kalender har åtte årstider?

I den samiske kulturen har disse åtte årstidene alltid hatt en stor betydning både i forhold til hvordan innordne seg etter naturens krefter, dyrene og ikke minst klima men også fordi samene har hatt ulike gjøremål i de ulike årstidene. Naturens krefter har alltid hatt og har en viktig særstilling i den samiske kulturen, økologisk tilnærming og kommunikasjon med naturen. Spesielt de som driver med reindrift, fiske, gårdsbruk og tradisjonelle næringer har årstidene vært viktig å forholde seg til. Nå er vi i høst-sommer måned.

Den grønne vårkvinnen følger oss videre litt til på veien og har enda ikke slippet taket på oss, hun har gjort sitt arbeide ferdig og gitt oss overflod og avkastning. Høstmor er allerede godt igang med sin fargerike malekost og pensler bladene. Hun er årstidens mor og dronning.

Urter har spilt en betydningsfull rolle i menneskenes tilværelse. Desto nærmere vi lever naturen og innretter oss deretter, desto mer blir vi en forlengelse av den. Nå er tyttebærsesongen nesten slutt, den venter at vi skal utnytte oss av ville vekster som enda er mulig å plukke sørpå. Tyttebær har mye A-vitamin i seg og man kan bruke bladene for å lage te. Teen er gunstig mot forkjølelse, og astma.

 

Det har vært en stor glede å få så mange hyggelige tilbakemeldinger av dere som har kjøpt Sarahkkas veiviserkort.

Sarahkka- kortene er nå solgt i Usa, Tyskland, Sverige, Finland og Norge. Kjøp kort og bok for 380kr

Sarahkkas Veiviserkort til kun 380kr

Neste nybegynner sjamankurs i Skien er 28 og 29 januar-17 Trinn 2 sjamankurs i Oslo er 25 og 26 februar-17

Kursene blir lagt jevnlig ut på nettsiden.

Lev i fred, Eale rafis

Mvh

Astrid Ingebjørg Swart

292 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page