top of page

Tradisjonell livberging


Tradisjonell livberging

I nord i finnmark begynner isen å tine og isen har begynt å løsne, endringen i naturen er godt i gang. Tranen ankommer tidlig, fuglenes veiviser. Tranen (Guorga) varsler at våren er her. En del av trekkfugler har kommet nordover, fuglekvitter fra tranen har sitt særpreg.

Etter vinterens ende kommer den grønne vårkvinnen frem, hun puster liv i den nye årstiden. Hun forvandler vinter til vår, kulde til varme. Vårkvinnen berører trærne, farger gresset grønt med sine hender og en ny tid er i emning. Slik kan du etablere en ny tid i ditt eget liv.

I gammelt tid hadde samene Guolleipmil (fiskeguden) som ble tilbedt for å få fiskelykke. Vannguden beskyttet både vannet og fisken, og den praksis er fortsatt gjeldende i dag. Man ofrer til Guolleipmil. De gamle tradisjonene lever fortsatt i dag og samene har alltid levd i sameksistens med naturen.

Gjensidig avhengighet. Vi trenger naturen og naturen behøver oss. Uten natur ingen forankring i vårt opphav. Når vi husker vår plass i livets sirkel, forsterkes kraften i gjensidig påvirkning. Du er en del av meg, og jeg er en del av deg. Uten deg er jeg intet.

Planter har vært utbredt i samisk folkemedisin, kvann ble brukt mot fordøyelsesplager, hoste og forkjølelse. Bladene til Marikåpe ble brukt som plaster og ble brukt direkte på sår og hevelser. Hva med bjørkeblader? Jeg går ut i naturen å plukker blader fra bjørka (soahki) og lager bjørkete. Urten er meget effektiv hvis du har for mye vann i kroppen, te av bjørkeblader hjelper å eliminere avfallstoffer i bindevevet og skiller ut slaggstoffer. Bjørk har høyt innhold av C-vit. Det sies også at det kan hindre betennelser, og bra mot forhøyet kolesterol. Enkelt, godt og gratis. Jeg tar en to ukers kur om våren med bjørkeblader. Det smaker godt og forfriskende.

"All kultur er i virkeligheten åndelig, uten ånd kan nemlig ingen menneskelige kultur oppstå". Samekulturen

Mvh

Astrid Ingebjørg Swart

Ny sjamanutdanning starter den 28 og 29 mai i Oslo. Velkommen til å være med.

75 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page